duminică, 5 noiembrie 2017

Termometrele și măsurarea corectă a temperaturii corpului la copii

        Febra la copii

      Temperatura corpului care depășește 37 de grade este considerată a fi febră, adică reacția de apărare a organismului la un proces anormal existent în interior. În funcție de cât de mare este febra, aceasta indică gravitatea a ceea ce se întâmpla în interiorul organismului. 
         Febra nu este o boală, ci un simptom al unei boli. Febra în sine nu ne poate spune despre ce boală este vorba dar, cu siguranță, este cea care semnalizează că ceva este în neregulă în corpul copilului sau al bebelușului. Prin urmare, un organism care semnalizează prin febră ceea ce se întâmplă în interior este un organism care funcționează corect.

       Există mai multe clasificări ale febrei, una dintre ele fiind următoarea:
  • subfebră- 37-38,2 grade Celsius
  • febră ușoară- 8,3-38,8 grade Celsius
  • febră moderată- 38,9-39,4 grade Celsius
  • febră mare/  peste 39,5 grade Celsius

       Cazurile în care temperatura corpului (febra) depășește 40 de grade sunt grave putând duce la convulsii febrile.


       Termometrele și măsurarea corectă a temperaturii corpului la copii

        Primul pas în confirmarea febrei o reprezintă proba termometrului. În momentul în care, la o simplă atingere, copilul pare mai cald decât ar trebui, primul lucru pe care orice părinte îl face este să ia termometrul pe care cu siguranță îl are deja în casă și să măsoare temperatura copilului pentru a vedea dacă aceasta depașește limita normală (37 grade) confirmând astfel dacă are sau nu febră. 
         Și astfel ajungem la o altă problemă cu care se confruntă majoritatea părinților! Ce fel de termometru folosim pentru a fi siguri că acesta redă cu fidelitate temperatura corpului copilului?

        Tipuri de termometre existente pe piață

     Pe piață încă mai există termometre cu mercur. Marea majoritate a cadrelor medicale spun că acestea sunt cele mai fidele în redarea exactă a temperaturii corpului dar, în același timp, sunt și cele mai periculoase deoarece mercurul este o substanță extrem de periculoasă (poate fi periculoasă în contactul cu pielea, prin respirarea vaporilor de mercur sau prin înghițire). 
     O gamă foarte largă de termometre, cele mai răspândite pe piață, o reprezintă termometrele digitale. Acestea sunt ușor de folosit, accesibile ca și preț și măsoară eficient temperatura corpului. 
     Noi folosim momentan un termometru digital cu vârf flexibil Scala. Este un termometru cu vârful de măsurare aurit pentru a proteja persoanele alergice, are memorie, este rezistent la apă și oferă o măsurare rapidă în 20 de secunde și semnal sonor la sfârșitul măsurătorii. 




     Mai există și termometre tip suzetă (mai puțin accesibile tuturor ca și preț și mai greu de folosit pentru că nu toți bebelușii acceptaă suzeta) și termometrele de frunte cu infraroșii care de asemenea oferă o măsurare rapidă a temperaturii. Acestea însă nu sunt foarte exacte. 

 Ce tip de termometru folosiți pentru copilul dumneavostră? Cum l-ați ales și cât de mulțumiți sunteți de el? 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu