vineri, 15 august 2014

BANII NU ADUC FERICIREA, SIGURANTA FINANCIARA DA!

Am sa va spun o poveste inspirata din realitate. A fost odata ca niciodata un "el" (putea la fel de bine fi si o "ea", deoarece este un lucru complet lipsit de relevanta). Si EL a cumparat niste bilete la loto...Si culmea culmilor a si castigat...Cam mici sansele, dar uite ca lui chiar i s-a intamplat...In acel moment a fost convins ca nimic nu i se mai poate intampla, ca lumea e a lui, ca isi poate cumpara orce fericire deoarece are bani suficienti pentru a plati pentru ea...Si uite asa au trecut cativa ani in care a cumparat rand pe rand fericirile la care visase...A cumparat atatea fericiri incat, intr-o zi, s-a trezit ca ajunsese la fundul sacului. Care sac? Pai cel cu bani, si prin urmare si cel cu fericire...Era trist, necajit, deoarece viata ii daduse o lectie: banii nu aduc fericirea, dar siguranta financiara da! Si uite asa de sus, de pe culmea muntelui unde se aflase, ajunsese acum jos, in prapastia cea mai adanca. 

Morala: poti avea cati bani doresti daca nu obtii cu ei siguranta financiara.

O sa ma intrebati: ce inseamna siguranta financiara?

slider-01

Siguranta financiara este daca vreti plasa care va prinde atunci cand cadeti. Sa va explic pe intelesul tuturor. In viata trecem toti prin momente frumoase si mai putin frumoase. Unele nu depind de noi, dar putem sa facem in asa fel incat acestea sa nu ne dea intreaga viata peste cap.

Sa luam un exemplu concret: Azi ai loc de munca, maine s-ar putea sa nu il mai ai. In cazul unei familii injumatatirea venitului poate fi o adevarata tragedie financiara, Mai ales in cazul in care acea familie are, de exemplu, si un imprumut la banca pe care trebuie sa il achite lunar. O masura care vizeaza siguranta in aceasta situatie este de exemplu: economisirea inteligenta. Cum inteligenta? Pai te pregatesti pe timp de pace pentru razboi, altfel nu ai nici o sansa sa castigi acea batalie. Asadar in zilele albe cand ai un venit foarte bun pui deoparte (se recomanda punerea deoparte a unei sume care sa echivaleze cu venitul unei persoane pe jumatate de an) pentru eventualele zile negre). Nu-i musai sa se intample vreo tragedie, dar existenta acestei plase de siguranta iti ofera siguranta financiara, linistea de care ai nevoie (nu mai trebuie sa te gandesti mereu la grija zilei de maine), prin urmare fericirea.

Si astfel ajungem la metode de economisire inteligenta. Cum economisim inteligent? Am sa va dezvolt mai joc cateva din metodele pe care le aplic eu (nu sunt mare expert in finante dar viata m-a invatat cate ceva):

1. Aplic regulile consumului responsabil (sting lumina de cate ori ies dintr-o camera, am inlocuit toate becurile din casa cu becuri economice, nu las televizoarele sau calculatoarele mergand singure, nu las apa mergand daca nu este necesar, nu cumpar de la supermarket produse doar pentru ca sunt la oferta, desi nu am nevoie de ele, folosesc pungile cumparate de la supermarket ca si saci de gunoi etc 

2. Economisesc inteligent: cumpar intotdeauna produsele de care am nevoie la pretul cel mai mic, la serviciu si la scoala luam pachetele de acasa (sunt mult mai sanatoase si economisim bani), renuntam la mersul cu masina sau cu mijloace de transport in comun de cate ori vremea ne permite (economisim si in acelasi timp facem si miscare) etc

slider-04

Sunt doar cateva sfaturi de economisire inteligenta (sunt convinsa ca fiecare dintre voi stie si altele), dar acestea ne ajuta sa economisim niste banuti, banuti pe care se bazeaza siguranta noastra financiara.

Si recent am descoperit niste calculatoare atat de interesante, incat de la ele am mai invatat cateva trucuri de economisire inteligenta. Tot ce trebuie sa faci este sa intri si tu si sa gasesti calea spre siguranta financiara.

Tu ce faci pentru siguranta financiara a familiei tale? 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu